San Cassiano Valpolicella Ripasso Superiore 2018

San Cassiano Valpolicella Ripasso Superiore 2018

Azienda Agricola San Cassiano In Mezzane di Sotto, specifiek het gehucht San Cassiano, net boven de stad Verona in de gelijknamige provincie maakt Mirko Sella furore met zijn wijnen. Prachtige Valpolicella, Ripasso, Amarone maar ook Soave. Zijn stijl is modern, de wijnen zijn dus jong te drinken met veel rood fruit, souplesse en elegantie.

Azienda Agricola San Cassiano is een gemengd boerenbedrijf met 14 hectare aan wijngaarden, 7 hectare aan olijfbomen en daarnaast wat kersen en druiven. Dit alles is verdeeld over 20 plots. Het bedrijf is opgezet door Albino Sella, maar staat sinds 2000 onder leiding van Mirko. In 2004 is San Cassiano Agricultural Company opgericht en zijn er investeringen gedaan in een eigen olijfpers en een moderne wijnkelder. Mirko is altijd op zoek naar de harmonie met de natuur en streeft naar een evenwicht tussen traditie en moderniteit. Mirko werkt zoveel mogelijk biologisch in de wijngaarden, en laat zijn wijnen spontaan vergisten, maar is niet organic gecertificeerd.

De stokken staan aangeplant op steile heuvels rond San Cassiano, Verona, Monte Paradizo, Mezzana. De bodem bestaat uit kalksteen (limestone) en ‘Biancone’, dit is wit marmer. Beiden zijn arme bodemsoorten die de wijnen een mooie structuur en aangename ziltige mineralen meegeven.

San Cassiano Valpolicella Ripasso Superiore is een cuvée van 70% Corvina en 15% Molinara, aangevuld met 15% Rondinella. De trossen voor de Valpolicella worden begin september met de hand geoogst. Vervolgens worden ze een week te drogen gehangen aan en op de druivenstokken in de wijngaard. Op deze manier drogen de druiven een beetje in en krijgen ze iets ‘krenterigs’. Hierna volgt een gisting van 10 dagen met de natuurlijke gisten. Als het sap volledig vergist is worden de schillen van de Amarone wijn toegevoegd. Hierdoor ontstaat een 2e ‘gisting’ en krijgt de wijn meer kracht, diepgang en iets alcohol. Doordat hiervoor de schillen van de Amarone worden gebruikt wordt de Ripassso ook wel de ‘baby-Amarone’ genoemd. Het sap wordt vervolgens 12 maanden op roestvrijstalen tanks en deels op ‘barriques’ (eikenhouten vaten van 225 liter) gerijpt voordat de botteling plaatsvindt. Het resultaat is een heerlijke volle wijn, een goed en zeer betaalbaar alternatief voor een Amarone. Serveer rond de 16-18ºC.


Krachtige geur vol zwart fruit en kruiden als laurier. Ronde, volle en iets zoetige smaak. En toch ook verrassend fris. 

Voor dit soort stijl wijnen zeer ‘verteerbaar. En toch ‘traditioneel’, biologisch gemaakt. 
Inhoud 750ml
Type Corvina, Molinara, Rondinella
Regio Veneto
Land Italie
Jaartal 2018
Alcohol % 14,5%
Serveersuggestie Harde kaas, Risotto, pasta met tomaten saus, Rundvlees, Kalfsvlees en Game ( Hert, Wild )
Informatie
Inhoud 750ml
Type Corvina, Molinara, Rondinella
Regio Veneto
Land Italie
Jaartal 2018
Alcohol % 14,5%
Serveersuggestie Harde kaas, Risotto, pasta met tomaten saus, Rundvlees, Kalfsvlees en Game ( Hert, Wild )

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren

Wij leveren producten meestal binnen drie- en maximaal zeven werkdagen na ontvangst van betaling. Indien wij.. lees meer...

  • Model: SanCasValRipSup
  • Beschikbaarheid: 18
  • € 15,95
  • Excl. BTW: € 13,18

Tags: Corvina, Molinara, Rondinella